Участието на алжирката Имане Халиф в Олимпийски игри Париж 2024 предизвика скандал, след като неин удар по време на боксов мач накара опонентката й Анджела Карини да се откаже още в 46-ата секунда. Малко след това започнаха спекулациите относно половата идентичност на Халиф, а много хора в социалните мрежи изразиха възмущение, че "мъж пребива жена".

Д-р Хуман Дейвид Хемати от САЩ коментира: „Много хора побързаха да определят боксьорката Имане Халиф като мъж, като всяха напрежение. Като лекар и учен обаче, бих искал да внеса яснота по този въпрос и да кажа, че Имане Халиф не е „трансджендър“. Тя най-вероятно страда от синдром на андрогенната резистентност (САР) или синдром на Swyer, което променя коренно ситуацията“.

Ще ви запознаем с позицията на д-р Хемати, който се опитва да обясни по достъпен начин различията между трансджендър и разстройство на половата диференциация.

Разлика между трансджендър и човек с разстройство на половата диференциация

„Разликата между трансджендър спортист и спортист с разстройство на половата диференциация (DSD) е огромна. Трансджендър спортистът е с полова идентичност, различна от пола, с който е роден. При него тече период на промени както в психологически, така и в чисто медицински аспект. Спортистът с разстройство на половата диференциация, като например синдромът на андрогенна нечувствителност (резистентност) или вродената надбъбречна хиперплазия, се ражда с хромозомни, гонадални или анатомични нарушения.

Синдромът на андрогенна резистентност е състояние, при което човек притежава XY хромозоми, но е резистентен на мъжките хромозоми (андрогени) заради мутация в андроген-рецепторния ген. Той е носител на женски външни полови белези, въпреки че има и мъжки хромозоми. Семейството му го възприема и отглежда като жена, а и той самият се идентифицира като такава. В много от случаите на синдром на андрогенна нечувствителност засегнатият дори не знае, че притежава мъжки хромозоми, докато не се сблъска с репродуктивни проблеми в зряла възраст. Именно заради липсата на андрогенна активност този човек няма типичните мъжки характеристики. По подобен начин, индивид със синдром на Swyer също е носител на XY хромозоми, но няма функциониращи гонади (яйчници или тестиси), поради което впоследствие се развива като жена с женски външни полови белези.

Синдромът на андрогенна нечувствителност не е въпрос на избор

Много е важно да разберем какви са особеностите и трудно забележимите разлики между различните състояния, преди да правим оценки и да съдим когото и да било. Смесването на понятията разстройство на половата диференциация и трансджендър е не само неправилно от научна гледна точка, но и несправедливо спрямо хората в тези състояния. Те не избират да се родят със синдром на андрогенната нечувствителност и да са носители на мутация, която пречи на правилното им развитие и функциониране.

Имане Халиф е спортист с медицински, не психологически проблем. Тя се състезава като жена, защото е жена по всички показатели за определяне на пол. Да, важно е женските спортове да се практикуват от жени, които принадлежат към биологичния женски пол, но не бива да изключваме и такива редки случаи.“

Д-р Хемати завършва с призив да проявяваме повече емпатия и да сме готови да чуем и да разберем всички гледни точки по даден казус. В заключение той казва: „Нека се образоваме и да помогнем на другите да се образоват по въпросите, свързани с трансджендър идентичността и различните разстройства на половата диференциация. Дезинформацията и гневът вредят още повече на хората, които всеки ден са принудени да се сблъскват с неодобрение, упреци и осъждане. По-добре би било с общи усилия да създадем политики, които се основават на състрадание и научни факти.“ 

Източник:framar.bg


РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации