Изследователите проучват останките в продължение на седем години, преди да обявят нова теория за заселването на съвременните хора на планетата. Заключенията на учените са публикувани в Genome Biology and Evolution.

Анализите на намерените костни фрагменти показват, че хората, които са ги оставили, са генетично по-близки до хората от Източна Азия от този период, отколкото до жителите на африканския континент. Това означава, че миграционните пътища на първите съвременни хора в Евразия са били по-сложни, отколкото обикновено се смята.

За да обяснят данните, получени в резултат на генетичния анализ, специалистите от университетите в Болоня и Падова предлагат ново виждане.Факт е, че, както са установили специалистите от Института за еволюционна антропология "Макс Планк", хоминините, чиито останки са открити в България, не само са пристигнали от Африка в Евразия по-рано от официално приетата дата, но и са имали време да разредят кръвта си с преселници от Азия, както и да се кръстосат с неандерталци.

Това положение на нещата би могло да се получи, ако миграцията на хората от Африка е била постоянна, а след това внезапно е прекъсната по някаква причина.

"Преди около 45 000 години от Африка тръгва нова вълна на експанзия, която завладява обширна територия от Европа до Източна Азия и Океания. Тези хора са ни оставили начини за изработване на инструменти, познати от ранния горен палеолит", казва антропологът Леонардо Валини от университета в Падуа.Очевидно тези, които са живели в Азия, са просперирали. Гените на тези хора все още могат да бъдат проследени в нашите съвременници. В Европа обаче е имало някакво събитие, което е накарало миграцията към тези територии да спре.

Тази теория се потвърждава от неотдавнашно изследване на женски останки от Чехия, чиято възраст е повече от 45 хилядолетия. Учените установили, че тази жена през палеолита не е била свързана с онези, които са оставили потомство на територията на Европа, или в Азия. Това означава, че жената е принадлежала към европейската популация на Homo sapiens, която е изчезнала безследно. "Любопитно е да се отбележи, че приблизително по същото време на територията на Европа са изчезнали и последните неандерталци", отбелязва Джулия Марчиани, археолог от университета в Болоня.

За да се възстанови населението на Европа, според оценките на учените, е била необходима още една миграция към тези територии. И това вероятно се е случило. Какво обаче е накарало хората да идват отново и отново на тези територии - остава неизвестно. Нито пък откъде точно са дошли тези миграции: идеята за африканския център не е потвърдена генетично.

РЕКЛАМА
СПОДЕЛИ👉
ФЕЙСБУК КОМЕНТАРИ👇

0 comments:

Публикуване на коментар

senzacia-bg.com не разполага с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантира за истинността и, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът й, освен ако не е авторска. Възможно е написаното в някой статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.

КОНТАКТИ:

Популярни публикации